Heleen

Home NL
Home NL
Heleen Pinkster
Heleen Pinkster

Even voorstellen
Mijn naam is Heleen Pinkster, ik ben getrouwd met Jan en wij hebben 3 kinderen: Eline, Nanda en Michiel. We wonen met veel plezier in Barneveld. Voordat de kinderen kwamen ben ik werkzaam geweest in het basisonderwijs als kleuterleidster en tot zomer 2014 ben ik nog als invalster in groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs werkzaam geweest. Sinds 2001 geef ik in de avonduren en ongeveer eens per maand op de zaterdagen quiltlessen en workshops bij 
Wilma Karels Patchwork en Quilten. Ook organiseer ik verschillende Bee’s in Wilma’s winkel. Daarnaast geef ik op andere dagen door het hele land workshops en ben regelmatig op beurzen aanwezig. 

Waarom quilten mijn grote hobby is geworden
Creatieve dingen hebben mij altijd al bezig gehouden. Als kind naaide ik al heel jong, maar ook techniek, houtbewerking en met papier knutselen deed ik graag. Er was altijd wel één voorwaarde aan wat ik maakte: het moest een gebruiksvoorwerp zijn. Ik maakte karretjes van oude kinderwagen-onderstellen en ging er mee rijden.Ik maakte bootjes van hout, met motor!, en liet ze varen in de vijver. Mijn moeder was handwerkjuf en als kind keek ik mee over haar schouder om het vak te leren. Al snel begon ik mijn eigen kleding te naaien. Maar ook bekleden van stoelen en het maken van nuttige opbergzakken etc. vond ik leuk om te doen. Mijn vader was bouwkundig tekenaar en van hem heb ik het ruimtelijk inzicht en de liefde voor tekenen / ontwerpen geërfd.

Zwanger van onze oudste dochter Eline heb ik natuurlijk zelf de hele babyuitzet gemaakt, tot en met een wieg met ronde kap aan toe. Ook na haar geboorte bleef ik veel kleertjes zelf naaien.

Toen Nanda in 1995 op komst was kreeg ik hulp van een buurvrouw bij het maken van een boxkleed van Nijntje stof. Het werd mijn eerste quilt, en het begin van mijn grote passie: quilten.

In 1996 kregen we de kans om voor het werk van Jan een jaar naar Amerika te gaan. Eline en Nanda waren 3 en 1 jaar, en ik zat hele dagen met hen thuis omdat ze nog niet naar school gingen. Op loopafstand van ons huis in de Grand Rapids (Michigan) zat een stofjeswinkel ter grote van een flinke sportzaal. Ik kwam daar regelmatig om iets te kopen voor kinderkleding. Al snel ontdekte ik de quiltafdeling en was daar niet meer weg te branden. Ik heb er veel boeken gekocht en al mijn quiltbenodigdheden aangeschaft. Dat was het definitieve begin van mijn hobby. De meeste vaardigheden heb ik mijzelf met behulp van deze Engelstalige boeken aangeleerd. Omdat ik vond dat ik toch ook een cursus moest volgen om het echt te leren, ben ik in Grand Rapids ook nog naar een quiltclass gegaan. Eigenlijk was dit niet nodig geweest, want bij les 4 was de lesgeefster verhinderd om te komen en vroeg ze mij om de lessen over te nemen! Ik mocht ineens aan een groep Amerikaanse dames les gaan geven. Ik heb genoten en heb er toch erg veel van geleerd. Ik kwam er al snel achter dat ik alles wat ik in een boek lees kan omzetten in daden, maar dat ik het ook aan anderen kan uitleggen op meerdere manieren. Ik heb de winkel nog vaak bezocht en heb zo een hele stofvoorraad opgebouwd. Ja, de verslaving was echt toegeslagen.

Het lesgeven begon
Terug in Nederland ben ik vanuit huis begonnen met het geven van basis-quiltlessen aan vriendinnen. Door mond tot mond reclame kwamen er steeds meer mensen die interesse toonden. Dat daagde mij uit om ook verder door te gaan met het ontwikkelen van andere cursussen. Het werd thuis wel steeds moeilijker om de huiskamer er voor op te geven. De kinderen werden groter en gingen later naar bed.

In 2001 benaderde Wilma Karels mij om in haar winkel les te gaan geven. Die samenwerking bevalt mij heel goed. In het begin was ik bang dat ik mijn eigen boeken en materialen zou missen bij de lessen. In de winkel is echter zoveel te vinden op quiltgebied dat ik er al net zo thuis ben als in mijn eigen quilt- en boekenkast. Een ander voordeel van de winkel is dat de cursisten tijdens de lessen en Bee’s ook stof en andere spullen kunnen kopen die ze nodig hebben.

Waarom geef ik quiltles
Mijn grote motivatie achter het lesgeven in quilten, het verzorgen van workshops en het organiseren van Bee’s is dat ik het fijn vind om mijn liefde voor mooi handwerk over te dragen op anderen. Mede door mijn opleiding tot kleuterleidster heb ik geleerd om me aan te passen aan het niveau van degene die les krijgt. Ik kan me vrij goed in het voorstellingsvermogen van een ander verplaatsen. Hierdoor kan ik meerdere verschillen in niveau van de cursisten in één les of workshop ‘behappen’. Met een mooi woord heet dit differentiëren.

Duidelijkheid en afmaken van het werkstuk
Ik streef er naar om alles duidelijk en eenvoudig uit te leggen. Dat is ook iets wat ik heel belangrijk vind. Vaak zie ik aan iemands gezicht al of ze het wel of niet snapt. Reden om in te grijpen of om door te kunnen gaan met mijn verhaal.

Verder vind ik het ook belangrijk dat de mensen het eerste werkstuk van hun nieuwe hobby ook echt afmaken. Ik heb al meerdere keren mensen geholpen met het afmaken van een quilt die ze op een cursus bij iemand anders waren begonnen. De quilt was in de kast terecht gekomen en vergeten. Op deze manier werden enthousiaste mensen de kans op een prachtige hobby ontnomen.

Hoe ik verder wil gaan met quilten
Op deze website kunt u zien welke cursussen en workshops ik geef. Verder leer ik zelf ook elke keer bij tijdens de Bee’s. Mensen stellen mij de vragen en ik moet met de antwoorden komen. Als ik die niet direct kan geven noteer ik ze en kom er een andere keer op terug, zodat ik tijd heb om me er in te verdiepen. Op deze manier zijn er al meerdere workshops ontstaan. En nog blijf ik open staan voor meer nieuws.

Ontwerpen op de computer
Ik ben in het bezit van het computerprogramma EQ7 en EQ8. Dit is prachtige software waarmee ik graag allerlei nieuwe blokken en quilts ontwerp. Enkele voorbeelden hiervan zijn de blokken van de maand, en natuurlijk alle voorbeelden voor mijn lessen en workshops.
Ik vind het erg leuk om door middel van rechte lijnen natuurlijke vormen weer te geven. Vooral foundationpatronen lenen zich daar goed voor. Ook vind ik het leuk om een traditioneel patroon door het kleurgebruik te laten veranderen in een totaal nieuwe quilt. Of, zoals bij raster veranderen, te laten veranderen van vorm. EQ8 is een fantastische hulp om dit ten uitvoer te brengen.

Van hobby naar bedrijf
Al vrij snel na het uitkomen van mijn eerste boek (Strand) bleek dat ik beter een bedrijf kon opstarten. Op 1 juni 2006 was het een feit, ik was ZZP-er, mijn hobby was mijn werk geworden en mijn werk is nog steeds mijn hobby. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Er zijn al heel veel patronen ontworpen, die ook te koop zijn en ook het aantal boeken met foundationpatronen blijft groeien.
Daarnaast heb ik een Nederlandstalige handleiding voor EQ6 mogen schrijven, met toestemming van Electric Quilt in de USA. Ook heb ik voor EQ7 de lessen in het Nederlands vertaald. Hierdoor heb ik het programma door en door leren kennen. Inmiddels zijn de workshops van EQ7 en EQ8 een vaste activiteit geworden op mijn workshopprogramma, waarbij de nadruk ligt op het eigen niveau van elke afzonderlijke cursist. Ook de lessen en de handleiding van EQ8 mag ik vertalen. Dit is een hele grote klus gebleken, na een half jaar vertalen is het boek van de lessen EQ8 te koop.
Omdat theezakjespapier een belangrijke basis is om mijn foundationpatronen te kunnen naaien, ben ik ook hiervan groothandel geworden. Na een half jaar zoeken naar de mooiste kwaliteit kan ik die nu voor een lage prijs aanbieden, zowel voor winkelier als particulier.
Ook heb ik een speciaal speldenkussen, de PinPad ontwikkeld. Dit is een speldenkussen waarop het werk goed blijft liggen en waardoor er eenvoudig recht gespeld kan worden. Allemaal voorwaarden voor de techniek dubbelzijdig foundationpiecing’.  

Wat gaat de tijd snel en wat geniet ik van al dat moois wat we mogen maken. Ik hoop dat u mij ook laat meegenieten van al uw quilts.  Kijk ook eens op de facebookpagina Heleen Pinkster Quilt Design.

Vriendelijke groeten en ‘Happy Quilting’

Heleen Pinkster

 

Please enter the Page ID of the Facebook feed you'd like to display. You can do this in either the Custom Facebook Feed plugin settings or in the shortcode itself. For example, [custom-facebook-feed id=YOUR_PAGE_ID_HERE].